+ 420 244 466 550            Jitřní 185/6, 147 00 Praha 4 - Hodkovičky

2023 Vánoční charitativní prodej 4. B

Naše třída se před Vánoci rozhodla, že stejně jako v minulém roce zkusíme vydělat nějaké peníze pro zakoupení pomoci potřebným lidem v různých oblastech světa. Výbornou příležitost k tomu poskytl předvánoční jarmark a rozsvěcení vánočního stromku v pondělí 4. 12.

Děti vymýšlely a vyráběly doma různé šperky, háčkované výrobky a dárkové předměty a také přinesly velké množství vynikajících koláčů, buchet a závinů. Vyrobily také plakáty a reklamy, včetně pohyblivé reklamy, napsaly si cenovky a vše pak před jarmarkem uspořádaly v přízemí školy. Potom si udělaly rozpis na to, kdo a kdy bude prodávat a prodej pak v určený den realizovaly.

Celý týden jsme spolu řešili, na co bychom společně vydělané peníze rádi poskytli. Děti se seznámily s rozsáhlou nabídkou „skutečných dárků“ od organizace Člověk v tísni a po přemýšlení a diskuzích ve skupinkách i v celé třídě přidělily hlasy dárkům, které z jejich pohledu nejlépe pomohou. Vybráno bylo devět položek s tím, že finální podobu pomoci rozhodneme společně po sečtení reálně vydělané sumy.

Představte si naše překvapení, když jsme zjistili, že nakonec máme bez padesáti korun na všechny dárky, které děti vybraly. Padesát korun děti obětavě dodaly hned na místě a tak tento týden vše zdárně zakončíme posláním peněz na konto Člověka v tísni.

Náš dobrý skutek nám pak budou připomínat certifikáty, které za to obdržíme a vystavíme si ve třídě.

Chceme všichni – já i děti – velmi poděkovat milým a obětavým rodičům z naší třídy, kteří poskytli své síly i prostředky na přípravu jarmarku. Děkujeme i všem, kteří si naše „zboží“ zakoupili.

Já osobně chci zdůraznit osobní nasazení, tvořivost a samostatnost dětí, které vše zvládly společnými silami na výbornou. To, že jim nejsou lhostejné osudy méně šťastných lidí, a jsou jim ochotni pomoci, svědčí o tom, že z nich rostou lidé, na které se budeme moci spolehnout

a na které budeme hrdí. Já jsem už teď.

Monika Jirsáková